4H-vaihdossa Taiwanissa

Olen Essi Huhtamäki, 26v. Porista ja olin kesällä 2019 viisi viikkoa 4H-vaihdossa Taiwanissa. Vaihdon toinen nimitys on IFYE-vaihto eli International 4H Youth Exchange. Matkan konkreettinen suunnittelu alkoi jo noin vuosi ennen matkaan lähtöä, mutta kipinän lähteä juuri Taiwaniin sain kesällä 2017 kun tapasin kaksi taiwanilaista tyttöä Helsingissä. He olivat tulleet 4H-vaihtoon Suomeen ja me suomalaiset esittelimme heille Helsinkiä. He kertoivat paljon kaikkea mielenkiintoista Taiwanista, ja silloin päätin, että haluan joskus vierailla heidän kotimaassaan. Täytin hakulomakkeen marraskuussa 2018 ja vaihdon ajankohta oli heinä-elokuun vaihde 2019.

Ensimmäisellä viikolla kaikilla Taiwaniin saapuneilla vaihtareilla oli Taiwanin 4H-liiton järjestämä orientaatio, johon osallistui myös paikallisia 4H-nuoria. Orientaatiossa tutustuttiin paikalliseen 4H-järjestöön ja sen toimintaan sekä tehtiin erilaisia ryhmätöitä ja tutustuttiin jokaisen vaihtarin omaan maahan. Orientaatio tapahtui pääkaupunki Taipeissa, Mellow Fields –hotellissa, jonka luomisessa myös Taiwanin 4H on ollut mukana.

29.7. matkasin Taiwan High Speed Raililla ensimmäiseen isäntäperheeseeni Nantoun maakuntaan Luguun. Perhe asuu noin 800 metrin korkeudessa Dongding-vuorella. Perheen tyttö oli 4H-vaihdossa Suomessa 2017. Hänen perheeseensä kuuluu äiti, isä ja pikkuveli. Viereisessä talossa asuivat myös hänen mummonsa ja isomummonsa. Perhe kasvattaa työkseen high mountain oolong –teetä, valmistaa ja myy sitä. Pieni teepuoti on liitetty kodin yhteyteen. Nantou ja varsinkin Lugun alue ovat hyvin kuuluisia oolong-teestä. Suurin osa maailman oolong-teestä onkin peräisin Taiwanista!

Ensimmäisessä isäntäperheessä opin muun muassa kuinka valmistetaan kupilliset teetä taiwanilaiseen tapaan. Se eroaa huomattavasti suomalaisesta tavasta keittää nopeasti vettä ja lisätä siihen teepussi. Teen annetaan hautua pannussa, josta se kaadetaan tarjoilukannuun ja vasta sen jälkeen kuumalla vedellä lämmitettyihin pikkuruisiin kuppeihin. Tee on hyvin tärkeä asia taiwanilaisille, ja sitä juodaan niin kuumana kuin kylmänäkin. Ehkä yksi kuuluisin taiwanilainen herkku on bubble milk tea, jossa yhdistyvät tee, maito ja tapiokasta valmistetut helmet. Teellä maustetaan myös ruokia, kuten keitettyjä hanhen munia ja jäätelöä.

Ensimmäisessä perheessä ollessani pääsin myös keräämään teelehtiä sekä pilkkomaan isoa bambua ja säilömään sitä. Pääsin Sun Moon Laken köysiradalle, tutustumaan lasten 4H-teeleirille, vaeltamaan ja näkemään vesiputouksen, syömään hot pottia ja durianjäätelöä, valmistamaan suomalaista lohikeittoa illallisjuhliin, kokemaan 4D-elokuvan liikkuvine tuoleineen ja kiertämään sarjakuva- ja animaatiomessut. Tässä perheessä ollessani koin myös elämäni ensimmäisen maanjäristyksen.

Ensimmäisen isäntäperheen jälkeen oli vuorossa kolmipäiväinen Paddy Experience Camp, johon osallistuivat vaihtareiden lisäksi myös paikalliset 4H-nuoret. Leirillä tutustuttiin riisinviljelyyn ja sen historiaan, menetelmiin, kastelujärjestelmiin sekä riisiviljelmien lähellä elävään eliöstöön. Tutustuimme myös vesibambun keräämiseen ja valmistimme siitä dumplingseja. 

Leirin jälkeen menin toiseen isäntäperheeseeni. Koko viiden viikon aikana minulla oli siis kaksi isäntäperhettä. Toinen perhe asuu Neipussa, Pingtungin maakunnassa. Perheeseen kuuluu äiti, isä ja kaksi aikuista lasta, joista pojan tapasin jo ensimmäisellä viikolla orientaatiossa. Perheen tytön tapasin vasta pari päivää ennen perheestä lähtöäni, koska hän työskentelee kaukana toisella paikkakunnalla. Tässä perheessä ollessani pääsin myös tapaamaan toista taiwanilaista tyttöä, jonka olin viimeksi tavannut Suomessa 2017. Toisella isäntäperheelläni on ison omakotitalon yhteydessä riisi- ja vihannesviljelmiä ja perheen isä työskentelee enimmäkseen riisinviljelyn ja riisin myynnin parissa. Perheen äiti käy säännöllisesti pitämässä eri-ikäisten ihmisten ryhmille ”horticultual therapy” –tunteja. Se tarkoittaa kasvien kanssa tehtäviä aktiviteetteja ja siinä samalla taitojen ylläpitoa ja kehitystä, kuin myös rauhoittumista ja rentoutumista. Pääsin mukaan yhdelle tunnille, joka pidettiin vanhusten päiväkeskuksessa. 

Tämän perheen kanssa pääsin myös tutustumaan temppeleihin, tekemään itse bubble milk teetä, osallistumaan ruokakursseille ja kahteen alkuperäisheimojen sadonkorjuujuhlaan, tutustumaan hakka-kulttuuriin, käymään meribiologian museossa sekä Buddha-museossa, valmistamaan aiyu-hyytelöä, maistamaan Taiwanissa kasvanutta kahvia, tutustumaan lasten 4H-projekteihin ja näkemään kuohuavan valtameren ja Taiwanin eteläisimmän pisteen. Tänä aikana koin myös taifuunin, mutta onneksi se ei ollut liian voimakas. 

Reissun viimeisen yön ja päivän vietin Taipeissa ja pääsin vielä käymään eläintarhassa, jossa näin muun muassa isopandan, koalan, taiwaninfasaanin, taiwaninmakakin ja taiwaninvillisian. 

Vaihtoni oli todella onnistunut ja pahasti punoittavista hyttysen pistoistakin selvisin. Taiwanilaiset ovat hyvin ystävällisiä ja auttavaisia, ruoka siellä on maukasta ja luonto ja ilmasto hyvin erilaiset Suomeen verrattuna. Pääsin näkemään ja kokemaan niin paljon kaikkea uutta ja mielenkiintoista, että reissusta jää pitkäksi aikaa kivoja muistoja. Sain uusia ystäviä, joiden luokse voin aina halutessani palata. Oppimiani asioita voin hyödyntää niin kotona kuin omassa 4H-yhdistyksessänikin Porissa esimerkiksi kerhotoiminnassa. Suosittelen kaikille 4H-vaihtoa!


Kuvat ja teksti: Essi Huhtamäki, Porin 4H-yhdistys, Taiwan 23.7.-27.8.2019
Teksti löytyy myös 4H-liiton nettisivuilta: https://4h.fi/ajankohtaista/tarinat/4h-vaihdossa-taiwanissa/

Kommentit