Rannikon 4H-yhdistyksen kissataloon tutustuminen

Lähdin torstaina 5.5.2016 yöbussilla kohti Pyhäjokea. Onnibus aloitti keväällä liikennöinnin rannikkoa pitkin Ouluun asti. Matka kesti 5,5h ja olin aamulla aikasin Pyhäjoella, josta Ouluun on vielä noin 100km. Kaverini oli minua vastassa pysäkillä ja siitä matka jatkui vielä Oulaisiin, johon oli Pyhäjoelta matkaa noin 40km. Matka meni nopeasti, koska oli pitkälti maantietä. Pysähdyimme Oulaisten keskustassa Nesteellä aamukahvilla. Se virkisti kummasti. Siitä matkaa oli vielä muutama kilometri majapaikkaan. Olimme seitsemän aikaan tuttuni luona ja otimme vielä pienet päiväunet. Nukuinkin oikein sikeästi reilun tunnin ja aamupalan jälkeen lähdimme noin kymmenen maissa Raaheen.
Raahessa kävimme tutustumassa Rannikon 4H-yhdistyksen ylläpitämään löytökissataloon. Tällä hetkellä siellä oli yksi puolipitkäkarvainen ja musta kissa, nimeltään Ruudolf. Ruudolf oli ollut vasta noin viikon ajan siellä, joten odotteli vielä vanhaa omistajaansa. Lain mukaan löytöeläimiä pitää säilyttää 15 vrk, jonka jälkeen löytöeläinpaikka voi lain mukaan myydä, luovuttaa tai lopettaa eläimen. Raahessa on niin hyvä tilanne, että suurin osa kissoista pääsee uusiin koteihin lain määräämän ajan jälkeen. Joitakin tapauksia tulee vuosittain, että eläin pitää eläinsuojelullisin syin lopettaa.
Tilat olivat todella hienot. Siellä oli erillisiä huoneita, joissa oli todella isot häkit. Ne oli myös sisustettu siten, että siellä oli raapimapuu, hiekkalaatikko, ruokakipat ja vähän leluja. Kissat pääsevät myös päivittäin jaloittelemaan vapaasti sisätiloissa. Karanteeniosasto oli erikseen. Arkipäivisin kissatalolla on palkattuja työntekijöitä, jotka ovat työllistettyjä tai esimerkiksi kesätyötuella palkattuja. Lisäksi siellä on harjoittelijoita ja TET-harjoittelijoita. Viikonloppuisin ja pyhisin on vapaaehtoiset tekemässä talon töitä. Myös 4H-nuoria käy talolla ja heitäkin työllistetään.
4H-yhdistyksellä on myös kierrätyskeskus, jossa on kannatustuotepöytä kissatalon hyväksi. Lisäksi kissatalolla on myynnissä hienoja käsitöitä, jotka on työntekijät tehneet ja niidenkin tuotto menee eläinten hyväksi. Mikrosiruja kissoista löytyy harvoin, mutta muutamista niitäkin on löytynyt. Näin ollen voisi taas todeta, että muistakaa siruttaa kissat ja muut lemmikit. Näin ollen helpotatte löytölöiden työtä ja saatte lemmikin nopeammin kotiin. Ja muistattehan, että pelkästä sirusta ei ole hyötyä, vaan omistajan tiedot pitää rekisteröidä asianmukaiseen rekisteriin, esim Kennelliitto, Kissaliitto tai Turvasiru-palvelu. Ja yhteystiedot pitää muistaa päivittää tarpeen vaatiessa. Meillä Porissahan on tulossa Turvasirutus päivä, jota onkin mainostettu blogissakin. Siellä onnistuu myös pelkkä sirun rekisteröinti!

Terkuin, 
Pohjanmaan-valloittaja Kristiina Liukonen 

Kuvat: Kristiina Liukonen

Kommentit