Hamsteri ja akaattikotilot

Porin 4H-eläinkerhossa päästiin keskiviikkona 9.3.16 tutustumaan kääpiöhamsteriin ja akaattikotiloihin :) Niiden omistaja kertoi molemmista tärkeää tietoa, miten niitä hoidetaan ja millaisia lemmikkejä ne ovat. Hän ei suosittele kääpiöhamsteria ensimmäiseksi lemmikiksi eikä myöskään pienten lasten lemmikiksi. Hamstereita on erikokoisia ja -rotuisia kuin myös kotiloita.
Hamsteri, joka hänellä oli mukanaan on rodultaan roborovskin kääpiöhamsteri. Se on kooltaan todella pieni, jonka takia se vahingoittuu helposti jos sitä ei osaa käsitellä oikein. Hamsterit elävät noin 2-3 vuotta. Hamsteri syö siemensekoitusta ja juo vettä. Sille voi antaa myös vähän kasviksia ja lihaa. Hamsterit ovat myöskin yöeläimiä eli ne nukkuvat päivällä ja valvovat yöllä. Hamsteri tykkää myös juosta juoksupyörässä, jonka pitää olla tarpeeksi iso. Häkkiinsä tai terraarioonsa hamsteri tarvitsee myös purua pohjalle sekä mökin. 
Akaattikotilo on hieman etanan näköinen Afrikasta kotoisin oleva nilviäinen. Se syö kasviksia ja hedelmiä, mutta jotkut antavat kotiloilleen silloin tällöin myös lihaa. Akaattikotilot tarvitsevat terraarion, jossa on kosteaa turvetta. Sinne pitää myös laittaa seepiansuomua, josta kotilo saa kalkkia kuorensa muodostukseen. Ne elävät keskimäärin 5-7-vuotiaiksi, mutta myöskin yli 10-vuotiaita kotiloita tunnetaan. Akaattikotilon kuori on ruskea ja kierteinen. Kotilo voi painaa 200 grammaa ja sen kuori voi olla 10-15 cm pitkä. Akaattikotilot ovat kaksineuvoisia ja niillä on tuntosarvet sekä silmät, mutta ei hampaita.


Kuvat: Essi Huhtamäki

Kommentit