IFYE-valmennus 2019

Meillä tänä kesänä 4H-vaihtoon lähtijöillä oli viime viikonloppuna IFYE/SIRYE-valmennus Espoossa Solvallan urheiluopistolla! Meitä oli paikalla 11 nuorta ja 2 kouluttajaa. Kouluttajina toimivat 4H-liitosta Johanna Pölkki ja Maria Isolahti. Porin yhdistyksestä on tänä kesänä lähdössä nuoret vaihtoon Taiwaniin ja Pohjois-Irlantiin. Valmennus alkoi perjantaina päivällisellä ja unelmakarttojen teolla, jonka jälkeen tutustuimme toisiimme ja pohdimme, mitä odotuksia viikonlopulta on. Kävimme myös näköalapaikalla, jossa maisemat Nuuksion Pitkäjärvelle olivat huikeat! IFYE tulee sanoista International 4H Youth Exchange ja SIRYE tarkoittaa Short-term Rural Youth Exchange.

Lauantai oli pitkä, mutta antoisa ja hyödyllinen päivä. Saimme kattavan paketin siitä, millainen on Suomen 4H ja mitä siitä kannattaa kertoa ollessaan vaihdossa ulkomailla. Suomen 4H on kuitenkin aikalailla erilainen kuin monen muun maan! Opimme myös mitä kulttuuri on, miten ne muuttuvat ja kuinka erilaisia käsityksiä ihmisillä on eri asioista eri puolilla maailmaa. Kuulimme myös aikaisemmin vaihdossa olleiden reissutarinoita. Vierailimme Luontokeskus Haltiassa, jossa meille pidettiin opastettu kierros englanniksi, jotta osaisimme kertoa Suomen luonnosta vaihtomme aikana. Kävimme läpi myös millaisia ongelmatilanteita vaihdossa saattaa tulla ja miten niistä selviää. 

Sunnuntaina mietimme ryhmissä, mitä kaikkea Suomesta voimme kertoa vaihdossamme. Mietimme mm. miten kertoa Suomen koulujärjestelmästä, maataloudesta tai politiikasta englanniksi. Sitten annettiin palautetta viikonlopusta ja kerrottiin toisillemme, millä mielellä vaihtoon lähdemme. Moni kertoi, että tunteet ovat vielä hieman ristiriitaiset, koska tämä viikonloppu muistutti aika monesta asiasta mitkä vielä pitää hoitaa ennen ulkomaille lähtöä. Mutta kaikki olivat kuitenkin samaan aikaan luottavaisin ja uteliain mielin lähdössä oppimaan ja kokemaan uutta!

Jos sinuakin alkoi kiinnostaa 4H-vaihto, liity ensin 4H-jäseneksi ellet jo ole (https://voltage.sebacon.net/4h/) ja täytä kesän 2020 vaihtoa koskeva hakulomake marraskuussa 2019 osoitteessa www.4h.fi. Tiedon pääsystä saat joulu-tammikuussa. Vaihdoissa nuori ostaa ja maksaa lennot, vakuutukset ja rokotteet itse, mutta ohjelmamaksuja ei ole. Vaihdossa asutaan isäntäperheissä, jotka huolehtivat majoituksesta ja ruuista. 4H-nuorisovaihto on turvallinen ja edullinen tapa nähdä maailmaa ja tutustua toisen maan 4H-toimintaan! :)


Teksti: Essi Huhtamäki
Kuvat: Johanna Pölkki ja Essi Huhtamäki

Kommentit