Kilpparivieras

Porkan kerhossa sekä eläinkerhossa kävi vieraana pari viikkoa sitten ohjaaja Essin maakilpikonna Eino. Se on kreikankilpikonna ja iältään 11,5-vuotias. Kreikankilpikonna eli Testudo hermanni on silmällä pidettävä kilpikonnarotu eli niitä ei ole liian paljoa maailmassa. Kreikankonnia asuu villinä mm. Italiassa, Turkissa, Kreikassa ja Mallorcalla. Villiä kilpikonnaa ei saa ottaa lemmikiksi! Eksoottisilla lemmikeillä, kuten maakonnalla pitää olla CITES-todistus, joka todistaa ettei sitä ole otettu laittomasti luonnosta vaan että se on vankeudessa syntynyt ja kasvanut. Näin suojellaan villejä konnia.

Kreikankonna on kasvinsyöjä eli sen ruokavalioon kuuluu heinät ja ruohot sekä tummalehtiset salaatit ja kasvikset sekä kilpikonnille tarkoitetut pelletit. Silloin tällöin voi antaa joitakin hedelmiä, kuten mangoa, mansikkaa tai mandariinia ja kukkia kuten ruusua tai kesäkurpitsan kukkanuppuja. Vettä pitää olla kokoajan tarjolla ja siihen voi lisätä monivitamiinivalmistetta. Tuoreruuan päälle sirotellaan kalkkijauhetta, jota konna tarvitsee pitääkseen kilpensä kovana ja hyväkuntoisena. 

Maakonna tarvitsee häkkiinsä tai terraarioonsa uv-lampun sekä lämpölampun ja tasaisia kiviä, joiden päällä se voi lämmitellä. Asumukseen on hyvä myös laittaa jonkinlainen mökki, kuten pajumökki, jonne konna voi mennä viilentymään, jos sillä tulee lampun alla liian kuuma. Maakilpikonna on matelija eli se on vaihtolämpöinen. Häkin pohjaksi käy esimerkiksi turve, mutta se ei saa olla liian kosteaa, sillä kreikankilpikonna asuu muutenkin villinä kuivilla alueilla. Liian märissä olosuhteissa konnalle saattaa kehittyä kilpimätä. Asumukseen voi myös laittaa pari koristekasvia. Jos ne ovat muovisia, täytyy pitää huolta ettei konna niitä vahingossa syö. Oikeitakin kasveja voi istuttaa, mutta ne eivät saa olla konnalle myrkyllisiä.

Kilpikonnan nokkaa saattaa joskus joutua lyhentämään, jos se kasvaa liian pitkäksi eikä konna pysty enää syömään. Kynsiä ei yleensä tarvitse lyhentää, sillä esimerkiksi laakeat lekottelukivet ja savesta valmistettu, matala ruoka-astia kuluttavat kynsiä tasaisesti. Maakonnaa voi suihkuttaa vedellä täytetyllä suihkepullolla pari kertaa viikossa ja kerran viikossa konna on hyvä suihkuttaa vaikka suihkun lattialla tai vadissa käsisuihkulla. Näin konna puhdistuu ja myös juo ehkä samalla. 

Kuvat: Essi Huhtamäki ja Viivi Heinonen

Kommentit