Erikoisempia lemmikkejä

Eläinkerhossa oli pari viikkoa sitten vieraana akaattikotiloita sekä kesyrottia. Samat eläimet ovat olleet kerhossa aikaisemminkin vieraana, mutta vähän erikoisemmat lemmikit kiinnostavat aina! 

Akaattikotilot ovat kotoisin Afrikasta ja niiden englanninkielinen nimi onkin giant African land snail. Kotilot elävät suojaavassa kuoressa ja sen kehittymiseen ja ylläpitämiseen kotilot tarvitsevat seepiansuomua. Akaattikotilo on kaikkiruokainen. Se syö hedelmiä, kasviksia, sieniä ja lihaa. Kotilo syö esim. kaalia, salaattia, appelsiinia, viinirypäleitä, voikukkaa, meloneja, omenaa, päärynää, paprikaa, porkkanoita, perunoita, jauhelihaa, herkkusieniä, tomaattia ja kurkkua. Aikuinen akaattikotilo voi painaa 200g ja sen kuori voi olla 10-15cm pitkä. Se voi elää 5-7-vuotiaaksi, mutta tunnetaan myös 10-vuotiaaksi eläneitä kotiloita! Kotilot tarvitsevat sopivan kostean terraarion, jonka pohja on turvetta tai puhdasta multaa. Pohjan homehtumista pitää välttää. Terrassa pitää olla tukeva katto, koska kotilot ovat hyviä kiipeämään terran seinää pitkin.

Kesyrotta on aktiivinen ja seurallinen lemmikki, joka elää yleensä noin 2-4-vuotiaaksi. Ne tarvitsevat aina lajitoverin ja ne ovat hämäräeläimiä. Kesyrotat polveutuvat isorotasta ja kuuluvat jyrsijöihin. Rotat tarvitsevat paljon tilaa ja virikkeitä. Korkea häkki on hyvä ja sinne laitetaan ruuan ja veden lisäksi esim. riippumattoja tai pyyhkeitä, joissa rottien on hyvä temmeltää. Pohjan materiaaliksi sopii mm. haapahake tai puupelletti. Rotat vilustuvat helposti eli häkkiä ei saa sijoittaa esim. vetoisen ikkunan viereen. Kesyrotta on sekasyöjä. Sen pääruokaa on rottapelletti ja siemensekoitus, joita on aina oltava tarjolla, kuin myös raikasta vettä. Näiden lisäksi rotille voi antaa seuraavia: vihanneksia, hedelmiä, marjoja, keitettyä perunaa, riisiä, makaronia, puuroa sekä pari kertaa viikossa lihaa tai kananmunaa. Tuoreruuaksi käyvät esimerkiksi kurkku, salaatti, persilja, päärynä, omena, banaani, luumu, viinirypäleet, lanttu, porkkana, mustikat ja vadelmat. Nakerreltavaksi sille voi antaa kuivattua leipää, näkkileipää, koirankeksiä tai lehtipuiden oksia. Rotat pitävät myös hyönteisistä, kuten kuivatuista jauhomadoista.

Kuvat: Essi Huhtamäki

Kommentit