Fretteihin tutustumista

Yhdistyksemme 4H-eläinkerhossa päästiin tutustumaan ihaniin fretteihin 5.4! Paikalle saapui kolme erilaista frettiä omistajineen. Frettien nimet olivat Maikki, Eetu ja Viki. Osa näistä freteistä on kerhossamme ennenkin vieraillut (tammikuussa 2016), mutta koska kerhon osallistujat ovat suurimmalta osalta vaihtuneet niin fretit olivat tervetulleita. 
Fretti on näätäeläimiin kuuluva hillerin kesytetty ja ihmisten jalostama eläinlaji. Fretti on lihansyöjä ja se elää noin 7-vuotiaaksi, mutta on ollut myös frettejä, jotka ovat eläneet jopa kymmenvuotiaiksi. Frettejä on monia erivärisiä ja -sävyisiä. Urosfretti on suurempi kuin naarasfretti. Fretti on erittäin sosiaalinen ja aktiivinen lemmikki ja se tarvitsee paljon aikaa omistajaltaan sekä riittävästi virikkeitä. Lisäksi fretti ei sovellu lemmikiksi pienille lapsille. Fretit voidaan siruttaa samalla tavalla kuin koirat ja kissat.

Fretti vaatii koulutusta hiekkalaatikon käyttöön sekä siihen ettei se purisi ihmistä. Fretit kun purevat joskus toisiaan leikkiessään, mutta ihminen ei välttämättä kestä samanlaista puraisua. Fretin hampaat muistuttavat kissan hampaita. Se ei myöskään ole häkkieläin eli se tarvitsee paljon tilaa ja esimerkiksi vilttejä ja peittoja, joihin se voi kaivautua ja nukkua. Frettikodissa pitää myös tukkia pienet kolot, jonne fretti saattaa haluta mennä. Fretillä on myöskin ominaishaju, joka saattaa yllättää monet!


Kuvat: Essi Huhtamäki

Kommentit