IFYE-valmennus 15.-16.4.16

Moi! Täällä kirjoittelevat Essi Huhtamäki ja Kristiina Liukonen Porin 4H-yhdistyksestä. Olimme tänä viikonloppuna perjantaista lauantaihin Järvenpäässä IFYE-valmennuksessa. Koulutus järjestettiin Järvenpään Seurakuntaopistolla hienoissa maisemissa. Paikanpäälle kuljimme junalla ja saimme syödä hyvässä Amica-ravintolassa koululla. 

Valmennus oli tarkoitettu tänä kesänä 4H:n kautta IFYE-vaihtoon lähteville. Valmennus toteutettiin ryhmätöinä ja -tehtävinä, asiantuntijoiden ja konkareiden vierailuna ja luentotyyppisesti. Opimme myös mitä on kulttuuri, miten sopeutua vieraaseen kulttuuriin ja miten siellä voi viestiä. Saimme myös vinkkejä siihen mitä tehdä, jos kulttuurishokki iskee. Materiaalia vaihtoon ja kohdemaihin liittyen saimme paljon sekä jonkin verran 4H-tavaraa kuten pinssejä, tarroja ja t-paitoja. Ruokatieto-oppaasta ja Visit Finlandin Insider's Guidesta on vaihdossa ollessaan helppo kertoa Suomesta ja näyttää kuvia ja tilastoja. Ulkomailla ollaan kuulemma hyvin kiinnostuneita Suomesta ja monenlaisia kysymyksiä saattaa tulla vastaan :) Kävimme läpi myös matkustamisen käytännön juttuja, kuten mitä pakata lennolla käsimatkatavaraan ja mitä yleisesti kannattaa ottaa mukaan. 

IFYE-vaihto (International 4H Youth Exchange) kestää 1-6 kuukautta. Sen aikana tutustutaan paikallisen 4H:n tai vastaavan järjestön toimintaan. Vaihtari osallistuu perheen tai perheiden arkeen ja vapaa-aikaan. Vaihtari ei käy kohdemaassa koulua, mutta voi käydä siellä vierailulla. Joka vuosi Suomesta lähtee noin parikymmentä vaihtaria eri puolille maailmaa ja Suomeen saapuu myöskin noin 20 vaihtaria. Porin yhdistyksestä siis tänä kesänä on lähdössä Essi Latviaan viideksi viikoksi ja Kristiina Viroon kuudeksi viikoksi.

Teksti: Essi Huhtamäki
Ifye koulutus Järvenpäässä

OIen lähdössä Viroon Ifye-vaihtoon 4H:n kautta. Siihen liittyen meillä oli koulutus Järvenpäässä. Matkamme alkoi perjantaina jo klo 6.15 kun junamme lähti kohti Helsinkiä. Itse nukuin turhan pitkään ja meinasin myöhästyä junasta, mutta juuri ja juuri ehdin siihen. Olimme Järvenpäässä noin 10 aikoihin ja saimme saman tien huoneet. Ne olivat todella mukavat ja yövyimme Essin kanssa kahden hengen huoneessa. 

Perjantai aamupäivällä meillä oli ryhmäyttämisleikkejä, jotka liittyivät kansainvälisyyteen. Sen jälkeen oli lounas. Sen jälkeen meillä oli vaihtoon liittyviä asioita ja kurssilla oli myös vanhoja Ifyeitä kertomassa omista reissuistaan. Mielestäni nämä olivat todella antoisia hetkiä kun toinen kertoi omista kokemuksistaan. Sitä kautta sai tietoonsa konkreettisia asioita, joita voi kohdata vaihdossa. Perjantai-iltana meillä oli vapaata ohjelmaa ja oli mahdollisuus saunaan. Itse totta kai kävin saunassa, koska tykkään saunoa ja itselläni ei ole omassa kodissa saunaa. 

Lauantaina aloitimme klo 8 aamiaisella. Se oli todella hyvää. Aamiaisen jälkeen meillä oli myös tiiviisti vaihtoon liittyviä asioita. Innostukseni lisääntyi koko ajan koulutuksen aikana. Kurssin jälkeen en malta odottaa kesää, kun oikeasti pääsee vaihtoon. Konkareiden juttujen perusteella vaikutti, että kaikki olivat tykänneet vaihdosta ja itsekin odotan innolla sitä.

Teksti: Kristiina Liukonen
Latvian 4H eli Latvijas Mazpulki.


Kuvat: Essi Huhtamäki

Kommentit