Osallistuin 7.-14.11.2015 järjestettyyn Rural Youth Europen syysseminaariin nimeltään Brand Me New. Seminaari järjestettiin Pohjois-Sloveniassa Ravne na Koroskem –nimisessä pienessä kaupungissa. Tapahtumaan osallistui paljon muitakin 18-30-vuotiaita eurooppalaisia nuoria. Lensin Helsingistä Saksan Münchenin kautta Itävallan Graziin, josta minut ja muutama muu osallistuja haettiin autolla seminaarikaupunkiin. Yövyimme Punkl-nimisessä nuorisohostellissa. Ensimmäinen ilta (lauantai) meni tutustuessa muihin osallistujiin sekä pelatessa erilaisia ”ice breaking games” –pelejä ja leikkejä.
Sunnuntai alkoi aamupalalla sekä ”rise and shine” –aamujumpalla niin kuin kaikki muutkin aamut tämän viikon aikana. Aamupäivällä teimme ryhmätöinä erilaisia tehtäviä, mm. liittyen odotuksiin, pelkoihin ja toiveisiin koskien seminaariviikkoa. Myöskin ennakkotehtävänä kaikkien itsestään tekemät esittelyvideot katsottiin. Sunnuntaina opin myös paljon aiheista ”personal presentation” sekä ”team building”. Jälkimmäisessä kiersimme ryhmissä pisteitä ratkoen erilaisia tehtäviä ja pulmia. Sunnuntai-iltana järjestettiin myös International evening, jossa tarjolle laitettiin jokaisesta osallistujamaasta tuodut paikalliset ruuat ja juomat.
Maanantain oppituntien aiheisiin kuuluivat "Visual presentation", "Make yourself visible in the crowd", "Communicating your competences" sekä "Interview". Tunnit totetutettiin luentotyyppisesti sekä ryhmätöitä tehden. Yhdessä tehtävässä piti miettiä esim. miten käyttäytyä/pukeutua/toimia työhaastattelussa. Jokainen kirjoitti myös oman CV:nsä englanniksi sekä selostuksen unelmatyöstään. Illalla myöskin harjoiteltiin työhaastatteluja Skypen välityksellä, joka ei oikein sujunut parhaalla mahdollisella tavalla, koska yhteydet pätkivät sen verran. Meille saapui sen jälkeen vieraaksi mies, joka työhaastattelee paljon ihmisiä työkseen. Hän kertoi vinkkejä miten työhaastattelussa kannattaa toimia. Paras vinkki olikin aina olla oma itsensä eikä esittää mitään, mitä ei ole. Opiskeluiden jälkeen siirryimme läheiselle tekonurmikentälle, jossa oli vuorossa "farmer games" eli leikkimielisiä maatila-aiheisia pelejä kisan muodossa ryhmittäin.
Farmer games |
Tiistaina opiskelimme seuraavanlaisia aiheita: "Public speaking", "Web visibility", "Personal promotion" sekä "Business card". Puheen pitämistä harjoittelimme esittäen ryhmissä lyhyen puheen arvotuista aiheista. Lisäksi kävimme läpi millainen on hyvä nettisivu sekä millaisia kanavia sosiaalisessa mediassa on itsensä/yrityksensä markkinointiin. Iltapäivällä askartelimme omat käyntikortit. Oppituntien päätyttyä saimme vieraaksi Slovenian tämän vuoden viinikuningattaren Sandra Vučkon. Viinikuningatar valitaan vuosittain ja hän edustaa tiettyjä viinejä ja hänellä saattaa olla myös oma viinitila tai -merkki. Tiistai-iltana meillä oli myöskin karnevaalit, jolloin saimme vieraaksi ryhmän lampaantaljoihin pukeutuneita miehiä, jotka perinteisesti helmi-maaliskuussa järjestettävillä karnevaaleilla häätävät talven ja demonit pois ja toivovat kaikille hyvää sekä hedelmällisyyttä esim. maatiloille.
Lammaspukuiset miehet eli sloveniaksi "kurenti" |
Keskiviikkona alkoivat ”study visits” eli retket erilaisille maatiloille. Kuljimme yhteisellä bussikuljetuksella ja ensimmäinen tila oli juusto- ja maitotuotetila, joka toimi myös turistifarmina ja siellä oli pienimuotoinen kylpylä. Toinen tila oli viinitila, joka on kuuluisa sydämenmuotoisesta tiestään. Tämä tila oli myöskin turistifarmi yöpymismahdollisuuksineen ja se tuottaa valkoviiniä, hilloja ja omenamehua. Kolmas tila oli myöskin viinitila sekä turistifarmi, joka tuottaa pääasiassa viinejä, mutta myy myös muiden lähitilojen tuotteita. Tällä tilalla söimme lounaan, jonka jälkeen jatkoimme matkaa Mariborin kaupunkiin. Siellä meitä vastassa oli opas, joka kertoi keskustan isoista rakennuksista ja kaupungin historiasta. Sen jälkeen menimme viinifestareille, jossa teimme ryhmätyön haastattelemalla yhtä valitsemaamme näytteilleasettajaa. Hostellille takaisin päästyämme meillä oli vielä viinimaistiaiset.
Yhteiskuva viinitilalla, jonka erikoisuutena taustalla näkyvä sydäntie. |
Torstaina jatkuivat farmivierailut. Ensimmäisenä menimme tutustumaan lähellä hostellia sijaitsevaan maito-, liha- ja turistifarmiin, joka tuottaa maitoa sekä possun, naudan ja peuran lihaa. Heillä on myös museo täytetyistä eläimistä, jotka omistaja on vuosien aikana kaatanut. Pääsimme pienen turistijunan kyydissä katsomaan lähimaastossa vapaana eläviä peuroja ja mufloneita. Palasimme lounaalle hostellille, jonka jälkeen menimme toiselle tilalle. Se sijaitsi 800:n metrin korkeudessa vuorella lähellä Itävallan rajaa. Tila on tullut tutuksi paikallisen ”Maajussille morsian” –ohjelman kautta. Tila tuottaa paljon erilaisia vihanneksia ja marjoja, sekä keksejä, hilloja ja alkoholijuomia. Farmilla on myöskin museo. Tilan emäntä puhui todella hyvää englantia kun taas muiden tilojen omistajat puhuivat meille sloveniaa ja järjestäjät käänsivät sen meille englanniksi. Näillä farmitiloilla opin tuntemaan paikallista akrikulttuuria sekä perusasioita viininmaistelusta. Tilojen omistajat kertoivat myös hyvin millä tavalla he markkinoivat ja mainostavat tuotteitaan ja palveluitaan.
800 metrin korkeudessa! |
Ryhmänä työskentelyn harjoittelua. Tässä tehtävässä pitkä naru piti saada kulkemaan jokaisen henkilön housujen ja paidan alta! |
Perjantaina oli vielä muutama oppitunti aiheesta ”self promotion” sekä ”plan for the future”. Esittelimme ryhmissä viinifestareilla tekemämme ryhmätyön sekä pari muuta ryhmätyötä. Teimme lisäksi uudet videot itsestämme, joissa meidän piti miettiä, mitä olemme viiden vuoden päästä. Olimme aikaisemmin viikolla kirjoittaneet selvityksen unelmatyöstämme ja tässä videossa kerroimme oliko unelmamme toteutunut. Videoista huomasi, kuinka omani sekä muidenkin englannin kieli sekä esiintyminen oli parantunut viikon aikana huimasti. Sehän tämän viikon aikana oli tavoitteenakin: itsensä brändääminen ja paremmaksi esiintyjäksi ja puhujaksi tuleminen. Opin näistä aiheista paljon ja sain vinkkejä, miten teen itsestäni kiinnostavamman esimerkiksi töitä hakiessani. Sain myös paljon uusia kavereita. Iltapäivällä kävimme vielä läheisellä järvellä. Seminaariviikko päättyi haikein mielin lauantai-aamuun, jolloin kaikkien oli aika suunnata kohti lentokenttiä sekä kotimaata. Viikko oli kokonaisuudessaan hyvin onnistunut, hyödyllinen ja kiinnostava! Aion ehdottomasti hyödyntää ja soveltaa oppimaani oman 4H-yhdistykseni toiminnassa!
Essi Huhtamäki
Kommentit
Lähetä kommentti