Kanin elämää

Porin 4H-eläinkerhossa oli vieraana 9.12.15 leijonaharjaskani omistajansa kanssa. Se on poika ja iältään 6-vuotias. Kanit voivat elää 10-12-vuotiaiksi. Se painaa 2-3 kiloa ja asuu samalla hevostallilla, jossa 4H-eläinkerho kävi syyskuun lopussa. Tästä kanista oli alunperin pitänyt tulla näyttelykani, mutta sen korvat olivat kuulemma rotumääritelmän mukaan liian pitkät eikä sen kanssa voinut alkaa käydä näyttelyissä. Niinpä se muutti nykyisen perheensä luokse. Kaneja on monia erirotuisia ja näköisiä.

Kaneilla pitää olla kokoajan saatavilla heinää ja vettä. Sen lisäksi kanit syövät pellettejä ja vihanneksia ja joitain hedelmiä kuten salaattia, porkkanaa, kurkkua ja omenaa. Kani ei ole häkkieläin eli vaikka sillä olisikin tilava häkki, sen täytyy päästä jaloittelemaan vapaasti päivittäin mieluiten monta tuntia. Häkkiin kanit tarvitsevat ruuan ja veden lisäksi jonkinlaisen mökin tai laatikon minne ne voivat halutessaan mennä piiloon sekä vessalaatikon. Kanit voidaan opettaa sisäsiisteiksi eli ne käyvät asioillaan siihen tarkoitetussa laatikossa tai astiassa, johon laitetaan pohjalle kutterinpurua tai puupellettiä. Myöskin häkin pohjalle laitetaan kerros jyrsijöille/kaneille tarkoitettua kutterinpurua tai haketta. 

Jotkut kanit pitävät myös suolakivestä, mutta se ei ole välttämätön jos kuivaruuassa eli pelletissä on mukana sopiva määrä suolaa. Siinä tulisi myös olla tarpeeksi kuitua, jotta kanin vatsa pysyy kunnossa. Kuitua kani saa myös heinästä mikä on sen pääasiallinen ravinto. Varsinkin pitkäkarvaisia kaneja pitää harjata usein takkujen estämiseksi. Myös kanin kynnet pitää leikata 1-2 kuukauden välein, koska ne kasvavat kokoajan kuten ihmisellä. Myöskin kanin hampaat kasvavat jatkuvasti, mutta niitä ei saa itse mennä leikkaamaan jos ne kasvavat liian pitkiksi vaan sen tekee eläinlääkäri. Ylipitkiksi kasvamisen voi estää sillä, että tarjoaa kanille usein kovaa pureskeltavaa kuten puun oksia tai pienen palan kuivaa ruisleipää. Kanille voi myös tehdä itse leluja esimerkiksi tyhjästä vessapaperirullasta tai risuista. Kanit pitävät myös erilaisista pahvilaatikoista ja tunneleista.
Kerhokerran lopuksi kerholaiset askartelivat hienot jouluiset hevosenkengät. Saimme kengät ja tarvikkeet samasta paikasta missä kanivieras asuu eli Porin Ravitalleilta ponisynttäreiden vetäjältä Satu Väätäseltä. Kiitos!

Kuvat: Essi Huhtamäki

Kommentit